Hjalti, dag 12

Idag fick Hjalti jobba i rundpaddocken. Travar mjukt och smidigt med sväv, utan spänningar. Han har också börjat förstå det här med vändningar fint.

Efter varven var det dags för sadeln. Han stod blickstilla utan att vara uppbunden och jag lade på sadeln på ryggen. Hjalti nosade igenom den mycket noga.

Atli, dag 5

Atli fick jobba på träningsbana i går lördag. Spännande med travhästar i omgivningen och det blev lite extra gnista någon raksträcka. Fick hålla igen lite, gäller ju att han inte förtar sig så här i början.

Annars var det tempoväxlingar trav och några sidförande övningar som gällde.

Atli, dag 4

Atli och jag var ute en kort runda. Arbetade med tempoväxlingar i trav och sidförande hjälper.

Atli i trav

Hjalti, dag 11

Hjalti har haft semester några dagar, men idag var det dags igen för lite voltarbete.

Jag vill att han ska stå stilla när man håller på med honom, går runt honom osv. Hjalti är duktig, rör inte hovarna ur fläcken.

Hjalti står still när jag fixar och donar

Men han vill gärna kolla så att det blir ordentligt gjort.....
Hjalti kollar ryktningen

Lite bus hann vi med också. Hjalti testade om jag hade tillräckligt snabbt fotarbete. Springer han tillräckligt fort så kanske det går att tvära igenom volten...
Hjalti busar

Efter några prydlig varv i trav åt vardera hållet blir Hjalti omklappad.
Hjalti får beröm


Idag har jag suttit på ryggen utomhus och det gick bra. Hjalti fick även en förevisning av sadeln som han så småningom ska få på sig.


Allt för att han ska stå blickstilla under sadling, även helt lös, utan att någon håller honom.


Atli, dag 3

Atli har varit i ridhus. Tränat förståelse för böjning, kyssa stigbygeln och sidförande hjälper. Han skötte sig så fint, med andra hästar i ridhuset samtidigt.


Atli och jag i ridhus


Hjalti, dag 10

Idag var det prasselpåsedags. IKEA-kassar låter mycket. Men i kombination med att delikatessknäcke serveras så går det bra med lite prassel också efter en stund.

Så efter ett tag kunde jag stryka med påsen längs sidorna på Hjalti och han plockade gärna på den med mulen. Så nu kan han klara av prassliga regnkläder och jackor också.

Satt upp på honom idag igen och han stod fint och stilla. Nu är det snart dags för sadling.

Hjalti, dag 9

Idag har det varit regnrusk, men det går bra ändå i volten.

Hjalti fick en gjord på sig för att vänja sig med att något sitter runt magen när han rör sig.
Vi tog en liten runda "följa John".

Kom nu kompis, så går vi

Nu står vi still en stund...

och sedan fick Hjalti flytta sig för tryck.

Flyttar åt sidan...

fortsätter flytta, jag lättar på trycket

Hjalti, dag 8

Idag satt jag upp på Hjalti igen och han stod mycket stilla, snällt och uppmärksamt. Bryr sig inte om man lutar sig fram över honom eller klappar överallt på kroppen eller halsen.

Medan jag satt på Hjalti´s rygg provade jag också försiktigt med att böja honom till båda sidor med hjälp av ledande tygeltag. Det gick lätt att få närkontakt med hans huvud - mina skor är tydligen mycket intressanta att nosa på.

Och så till nästa steg - flytta undan för tryck av skänkel - det fixade Hjalti galant. Trampade under/över så fint och presterade nästan en kvarts framdelsvändning åt vardera hållet.

Jag blir verkligen glad av att hålla på med Hjalti - en sådan glad, lättlärd och uppmärksam häst!

Atli från Kalvsvik

Uppsittning

Atli är femgångare och har mycket lätt för gångarterna. Visar ren taktfast tölt och travar bra. Han är en mycket vänlig och nyfiken häst.

Atli skadades i orkanbyarna när Gudrun attackerade. Han har varit konvalescent ett år, men nu börjar vi sätta i gång honom.

Han reds lite under korta perioder för två, tre år sedan, totalt ca 3 månader. Så det är lite grand som en unghäst att börja med, han kommer inte ihåg findetaljerna så att säga. Han är någorlunda styrbar, det går att stanna och starta och han är van vid sadel, men jag har tänkt att börja i stort sett från början med honom.

Tänkte skriva även om honom här och lägga in lite bilder under utvecklingens gång.

Hjalti, dag 7

Idag satt jag upp på Hjalti. Han var lite avvaktande, men ändå intresserad och nosade igenom mina fötter mycket noggrant. Att glida av från ryggen gick bra och sedan gjorde jag om proceduren en gång till och då var det inte lika konstigt, utan mer intressant....men jag får nog upprepa det här några dagar innan det blir självklart att någon sitter på Hjalti´s rygg.

Hjalti fick komma med till volten sedan och det var fart på honom idag också. Visade upp en fin och spänstig trav och vi tränade start och stopp. Att vända och byta varv gav honom lite huvudbry, men gick efter ett par gånger hyfsat.

Det är fortfarande trevligt med omväxling från hagvistelsen, för Hjalti kommer kvickt fram och sticker huvudet i tränset för att påskynda tränsningen.

Hjalti, dag 6

Tänk vad ljud kan upplevas positivt - tränsets skramlande, när jag kommer och bär på det, gör att Hjalti spetsar öronen och gnäggar välkomnande. 

Idag låg jag ordentligt över ryggen på honom, med hela min vikt. Upprepade några gånger från båda sidor och Hjalti verkade tycka det var en intressant och rolig upplevelse.

Börjar fundera på om det kanske är dags för en riktig uppsittning i morgon.

Nu har Hjalti dessutom fått skor på sig fram. Han var jättenyfiken på vad hovslagaren höll på med och försökte tjuvtitta under armen på honom.

Hjalti, dag 5

Idag, söndag, blev det lite tränsningsövningar. Dra tyglarna fram och tillbaka över öronen, ta av och på tränset. Allt gick bra.

Sedan blev det ett litet arbetspass i rundpaddocken. Idag ville Hjalti köra varven i full fart, var väl blåsten som livade upp extra. Så det blev lite extra övningar med att starta och stanna.

Hjalti gör halt och väntar

Men han fattade snabbt vitsen med att göra halt, trots att det var kul att springa.

Hjalti får en liten belöning

Hjalti, dag 4

Idag Lördag, så fick Hjalti prova på lite nya saker.

Jag började inomhus med att sätta på tyglar på tränset, kopplat till remontgrimma. Han lärde sig mycket snabbt att följa tygeltag och böjer sig nu även bort från mig.

Sedan tog vi en liten promenad ut till vår rundvolt - premiär - första gången han var där. Hjalti tog det mycket positivt, kul med omväxling! Vi gjorde lite "följa john" och lite start och stopp. Hjalti var med på noterna.

Hjalti och jag leker följa john

Hjalti och jag leker följa john

Hjalti står still, jag går runt

Sedan fick han springa ett par varv, blev omklappad och fick sitt älskade delikatessknäcke.

Hjalti travar i volten

Hjalti blir omklappad

Därefter traskade vi hem till hagen. Tydligen var det hela så roligt, så att när han släpptes i hagen och grimman togs av så försökte Hjalti sticka huvudet i grimman igen och följa med ut från hagen.

Hjalti, dag 3

Hjalti och Kvistur


Idag var det snörusk och skönt att jobba inomhus med hästen. Tyckte det var skönt att lägga in en bild på hur det var för någon vecka sedan.

Hjalti tog sig intresserat an uppgifterna i dag också. Flytta sig, böja sig osv. Men sjutton vad sugen man kan vara på delikatessknäcke.... och gör man en massa extra konster av sig själv så kanske man kan få lite extra?

Idag låg jag lite över ryggen - och Hjalti tyckte det blev konstigt och såg mycket konfunderad ut eftersom han just lärt sig att flytta sig för tryck. Men inte kunde han väl flytta sig NERÅT ??under GOLVET??

Men sedan tog han det med ro det också. Fanns ju plötsligt en arm på ena sidan att nosa på - och på andra sidan hade jackan ett mycket roligt spänne som man kunde dra lite i.

Tränset tar han gärna på sig flera gånger om - det är ju delikatessknäcke i faggorna .....

Tror faktiskt han blir lika glad nästa gång jag dyker upp. Få se vad vi ska hitta på då.

RSS 2.0