Hoppsan! Ner i diket?

Här svänger det så att man knappt hänger med. Jag talar alltså om nya reglerna för hingstlicenser. Grundtanken är bra - att stimulera till att visa hingstar som används i avel - men varför i allsin dar ta bort hela stambokssystemet? Inga stamboksklasser kvar alls.... Inga morötter till stoägare. Ingen kompletterande kvalitetsdefinition som vägledning. 

Och troligtvis kommer nu många som känner sig vilsna att klamra sig fast vid BLUP ännu mer. Vilket är negativt eftersom BLUP fortfarande inte är tillförligtligt för de flesta hästar i Sverige eftersom det inte bedöms och inte har bedömts särskilt många hästar under årens lopp. Prestation utanför avelsvisningarna har inte räknats in i BLUP hittintills och det kommer att ta flera år innan det blir någon tillförlitlighet i den tillägget som det nu talas om.

Jag anser att det nu ännu mer behövs kompletterande mönstringar ute i landet. Jag tror inte att antalet visade ston kommer att öka. Man kan dessutom titta på hur ston som kommit in i (fd) stamboken och fått en relativt bra bedömning värderas. Många gånger - tråkigt nog - så ses de inte som mer värdefulla än obedömda ston. Det behövs verkligen ett kompletterande certifieringssystem och det ska inte grunda sig på BLUP.

RSS 2.0