1+1 = 3 ?

Jo, 1+1 kan bli 3 avelsmässigt sett ;-), men inte alltid när det gäller avelsframsteg. 

Hur kan någon överhudtaget tro att avelsurval och avelsmål enbart uppnås med matematik och pappersarbete?
Det är gener - arvsanlag - som kombineras. Hur de yttrar sig hos individen kan verkligen inte beräknas med hästBLUP1 + hästBLUP2 delat med 2 och sedan lägga till en etta (ettan = avelsframsteget varje år)
De som tror fullt och fast på det kommer att bli grymt besvikna. Ridhästkvalitet och avelsframsteg beror på så otroligt mycket mer.

Dessutom förringar de, som har ett sådant tankesätt, de islandshästavlare som använder sig även av erfarenhet och kunskap som lämnats från tidigare uppfödargenerationer när BLUP inte fanns. För det är väl ingen som tror att BLUP användes på sjuttio- och åttiotalet när grunden lades för dagens topphästar....

Till häften sant = sant eller osant?

Om någon bara säger halva sanningen - är det en hel sanning då? Eller om någon halvljuger - är det en halv eller en hel sanning? Fundera på det ni! ;-)

Sedan kan man då fundera vidare i dessa spår när det gäller BLUP som är framtagen för att göra en utvärdering av ett troligt avelsvärde på våra islandshästar. Innan unghästen själv fått några avkommor så är sannolikheten vanligen 40-50% på att BLUPvärdet stämmer. Och dessutom tillkommer det en variation på +-10 BLUP-poäng ungefär.

Om hästen inte får någon form av omdöme angående exteriör och rörelser - vad är då värdet på BLUPen för själva individen och dess ridhästtalang? Med tanke på sannolikheten som måste vägas in i tillförlitligheten så är BLUPen - utan någon form av bedömning på individen - en halvsanning eller halvlögn.

Så är det då verkligen lämpligt att dra kvalitetsgränser på hästar genom att ange en totalsumma på BLUP som en unghäst ska uppnå? Det är upp till avlaren att hitta kombinationer som ger en bra individ. Där kan BLUPs delsummor ge vägledning. Men de garanterar inte kvalitet till 100%.

Så återigen - en riksomfattande kvalitetsbedömning för unghästar i Sverige är av största vikt för både seriösa uppfödare och för seriösa köpare.
Ett omdöme gjort på individen borde vara dubbelt så sann när det gäller ridhästtalang som en halvsanning på avelsvärdet. Och betydligt mer nära verkligheten när man vill hitta en bra ridhäst - och avelshäst.


Snöravel?

Olika perspektiv och värderingar det finns det. Det blev väldigt tydligt för mig när jag såg filmer på ett par ekipage där hingstarna av ryktet omnämnts som spektakulära i sin framtoning.
Jag häpnade av filmerna.
För var fanns svikten och svävet hos hästarna?
Det såg märkligt ut med lyft utan svikt och sväv. Ungefär som Pinocchio-dockor som styrs med snören.

Jag får hoppas att det var missvisande sekvenser av dessa hingstar. Och att de inte alls är snörstyrda. Snören är inga vidare anlag att avla vidare på.

RSS 2.0