Hästspråk och kommunikationskurser

En sak som jag funderat på ibland är hästkommunikationskurser som ju förekommer titt som tätt över hela landet. Hur stor är inriktning på att avläsa hästen och hur stor är inriktningen att ge hästen signaler?

Jag tycker det borde vara svårt att på så kort tid som en helg lära sig läsa av en hästs signaler. 

Lite lättare är det ju att ta in hur man ger signaler till hästen. Men då blir ju resultatet envägskommunikation och det är väl ändå inte det som är meningen. Kanske därför det ibland blir så tokigt resultat av hanteringen.

Jag har ibland sett hästar hanteras med kommunikationsinriktning utan att personen egentligen riktigt kan ta in vad hästen verkligen signalerar. Resultatet blir inte bra. Många gånger verkar hästen mest ha överseende med det som sker men tycker att det är minsann den som är herre på täppan om det verkligen skulle gälla.

Ett annat fenomen är "respekt och flockhierarki" och yttringarna av det. Många människor verkar ha missuppfattat det åt ena eller andra hållet. Respekt hos en häst visar sig genom uppmärksamhet och samarbetsvilja. Det lär den sig inte genom att man gör den rädd eller åt andra hållet: alltför orädd. Inte heller lär den sig det genom avsaknaden av mänsklig kontakt överhuvudtaget - eller åt andra hållet - mänsklig kontakt hela dagarna. Lagom med kontakt är bäst. Och det ska vara kontakt med kvalitet. Hästen ska känna sig bekväm och väl till mods men ändå vara uppmärksam.

Känner den sig bekväm kommer den till mötes. Är den uppmärksam så stannar den på lagom avstånd och väntar med glädje in att man tar kontakt.

Kommentarer
Postat av: Anna

Det stämmer med mina erfarenheter.

2009-02-19 @ 11:32:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0