Brukshäst och avelshäst

Hur är det egentligen med avelsmålet och hur det tolkas och tillämpas?
Är det en brukshäst som värderas, mäts och belönas när det gäller genetiska egenskaper - dvs en häst som hänger med i alla väder och klarar varierande miljöer och växlande krav? En verkligt bra ridhäst och dessutom en häst som klarar oväder, är en hjälp när nöden kräver?

Det är inte bra att aveln i Sverige är så uppdelad på "avelshästar"och avelsbedömningar i ena änden och "ridhästar" och tävling/prestation i den andra. Och ingen naturlig koppling däremellan. BLUP styrs bara av avelsbedömningar och ridhästarna är på något sätt frikopplade. Det verkar som det är många som inte bryr sig om sambandet mellan bra avelsston och bra ridhästar. Avelsstona ska producera avelshästar enligt systemet och de premienivåer som är framtagna. Hur bra ridhästar ett avelssto ger verkar vara ointressant - eller? 

Det ger en allt kraftigare uppdelning i två grupper : utställningshästar och ridhästar.

Att det skulle bli så att det väcker allmän uppståendelse om en hästs allsidighet om den i framtiden platsar i båda grupperna tycker jag skulle vara beklagligt.


Kommentarer
Postat av: Tanja

Det här har också slagit mig när jag läst om avelsmål/bedömning. För en annan som vill ha en bra ridhäst är ju avelsbedömningen tämligen ointressant om den inte ger en bra fingervisning om hur hästen fungerar som ridhäst. Det är märkligt.

2009-03-05 @ 08:51:01
Postat av: Christina

Avelsbedömningen ger ju en fingervisning om hästen själv eftersom en bra bedömd häst i regel är en bra ridhäst, men aveln kan inte enbart inrikta sig på avelsbedömningar när det är ridhästar som ska tas fram och det är så få ridhästar som visas på avelsbedömning.Däremot visas ridhästarna på tävling, men tävling läggs inte in i utvärderingarna av hur en avelshästs avkommor blivit.

2009-03-09 @ 20:35:05
URL: http://frankalvsvik.blogg.se/funderingar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0