Fölen och månaderna

Av någon konstig anledning är det många som tror att föl ska avvänjas vid 5-6 månader. Det är alldeles för tidigt. VId avvänjning som görs för tidigt kan fölet gå ner mycket i vikt och också utveckla onödigt stor stress.

Bäst för föl och deras utveckling vore det om det infördes en regel att föl inte får avvänjas förrän tidigast vid sju månaders ålder om det inte finns särskilda skäl.

Men egentligen är nio till tio månader hos stoet vad fölet behöver för att få en bra start i livet.

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Varför avvänja så tidigt när man har så mycket att vinna på att vänta lite grand? För mig är det obegripligt.

2009-04-14 @ 10:32:01
Postat av: Åse Ericson

Hej! Först - tack för en intressant och mycket läsvärd blogg Christina! Att avvänja vid 5-6 mån ålder är ju ren och skär "så har det alltid varit-kunskap". Läs vilken bok som helst så var det kutym förr. Och den kunskapen grundades till stor del på att alla hästar behövdes som arbetsredskap i högre grad förr och behövde komma in i verksamhet och förtjäna sitt levebröd. Att gå i skogen med den energiförbrukning som måste till och samtidigt ha diande föl vid sidan var krävande. Så i vårt "fritidshästsamhälle" som skulle kunna vara idealt för hästarna så är det klart att det är toppen om fölen i högre grad kan få följa det ursprungliga beteendet och stanna längre med sin mor. Enda observandum kan vara att hingstföl idag med väl utfodrade digivande märrar kan bli könsmogna långt tidigare än hingstföl blev förr. Med andra ord får man se till att de inte börjar betäcka i en blandad flock :-)

2009-05-17 @ 16:41:56
URL: http://aseericson.wordpress.com
Postat av: Christina

Hej Åse! Tack för ditt inlägg!

Jo visst finns det en tradition om tidig avskiljning grundat på arbetshästens viktiga roll i jordbruket och också vilket tungt arbete t ex skogsskörning och plöjning kunde innebära. Men jag tror också att de flesta också visste och tog hänsyn till vad ett föl som avskiljdes tidigt behövde. Fölet skulle ju få förutsättningar att också bli en bra arbetshäst så småningom.



I vår tid kan alltför tidig avskiljning vara en svår prövning för ett litet föl särskilt om det kombineras med okunskap om vad ett tidigt avskiljt föl behöver när det gäller trygghet och foder. (Kombineras det också med skrönan att islandshästar knappt behöver någon mat blir det illa).



Å andra sidan så finns det ju övre gränser också för hur länge ett hingstföl kan gå i blandad flock. Det kan ju annars bli oavsiktig tillökning i hästbeståndet. :-)

2009-05-18 @ 15:00:47
URL: http://frankalvsvik.blogg.se/
Postat av: Åse Ericson

Ska kanske vara tydlig och skriva att jag inte förespråkar tidig avskiljning utan mera försökte ge en förklaring. Mina stoföl går kvar med sin stoflock hela tiden och hingstföl flyttas vid 7-8 månaders ålder till sin "bachelorgroup". Det finns mycket "så har det alltid varit kunskap" som faktiskt ändrar sig med ny kunskap. Det gäller bara att nå ut med den :-) Allt var inte rätt förr (eller kunde inte vara rätt för man var tvungen att välja mellan två onda ting). Precis som idag fanns det säkert då personer med stor känsla och djuröga och andra som inte ville eller kunde sätta den slags iakttagelser i första rum. Detta med hästar och kyla t ex. Tänk vad jag bråkade med min pappa om huruvida ventilationen skulle korkas igen på vintern eller vara öppen :-)

2009-05-18 @ 16:07:52
URL: http://aseericson.wordpress.com
Postat av: Christina

Jag tog ditt första inlägg som en förklaring från dig om varför många tror att man "måste" avskilja tidigt. Hingstfölen får man ju särbehandla lite. Vi tar bort dem från stona vid ca nio månaders ålder.



Det finns gammal kunskap som är mycket värdefull och det finns gammal kunskap som inte kan användas längre pga ändrade förhållanden och förutsättningar. Och visst kan det uppträda en hel del diskussioner mellan generationsrepresentanterna :-) Det har varit många och långa diskussioner här också. :-) Fast man får se det som en fördel att man har möjlighet att välja mellan gammal och nytt och också få insyn i gamla kunskaper och hantering.

2009-05-18 @ 19:25:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0