Till häften sant = sant eller osant?

Om någon bara säger halva sanningen - är det en hel sanning då? Eller om någon halvljuger - är det en halv eller en hel sanning? Fundera på det ni! ;-)

Sedan kan man då fundera vidare i dessa spår när det gäller BLUP som är framtagen för att göra en utvärdering av ett troligt avelsvärde på våra islandshästar. Innan unghästen själv fått några avkommor så är sannolikheten vanligen 40-50% på att BLUPvärdet stämmer. Och dessutom tillkommer det en variation på +-10 BLUP-poäng ungefär.

Om hästen inte får någon form av omdöme angående exteriör och rörelser - vad är då värdet på BLUPen för själva individen och dess ridhästtalang? Med tanke på sannolikheten som måste vägas in i tillförlitligheten så är BLUPen - utan någon form av bedömning på individen - en halvsanning eller halvlögn.

Så är det då verkligen lämpligt att dra kvalitetsgränser på hästar genom att ange en totalsumma på BLUP som en unghäst ska uppnå? Det är upp till avlaren att hitta kombinationer som ger en bra individ. Där kan BLUPs delsummor ge vägledning. Men de garanterar inte kvalitet till 100%.

Så återigen - en riksomfattande kvalitetsbedömning för unghästar i Sverige är av största vikt för både seriösa uppfödare och för seriösa köpare.
Ett omdöme gjort på individen borde vara dubbelt så sann när det gäller ridhästtalang som en halvsanning på avelsvärdet. Och betydligt mer nära verkligheten när man vill hitta en bra ridhäst - och avelshäst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0