Dags för morot

Nu är det dags att tänka ut morötter till engagerade avlare och uppfödare där målmedveten avel kan få lyftas fram.
Jag tycker att följande borde införas:

- Ett standardiserat klassificeringssystem för unghästar som gäller över hela landet. Avelsdomare som gör bedömningarna.
- Stamboksklass med inriktning på just avelsvärde som fertilitet och bedömningsresultat - INTE enbart räknat på BLUP.
- Kompletterande premieringssystem som kan ge utmärkelser till bra avelsston utan krav på att BLUP ska ligga på en viss nivå. Här ska istället rena bedömningsresultat och tävlingsmeriter för avkommorna spela roll.

Samtliga tre punkter skulle ge ett bättre marknadsföringsunderlag och köpare kan få bättre grundvägledning när de letar kvalitet.

Orsaken till att jag anser att det behövs komplement till utmärkelser med BLUPinslag är att BLUP fungerar inte fullt ut ännu och kommer inte att göra det på flera år. Det bedöms för få hästar. Tävlingsresultat räknas dessutom inte in. Ändå ska denna BLUP tas med i alla möjliga och omöjliga sammanhang för att bedöma en hästs avelsvärde. Istället för att titta på avkommeresultaten i sig stirrar många sig blinda på en klumpsumma som grundar sig på något som inte ens finns i en del fall, dvs bedömningar bakåt i stammen.
BLUP fungerar enbart på hästar där flera generationer är bedömda och där tillräckligt många avkommor är bedömda för att sannoliheten för BLUPen ska bli tillräckligt hög.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0