Vacker och bra lynne?

Det är viktigt att ha en öppen diskussion när det gäller avel och uppfödning och också definiera de termer som man använder. Ett exempel är ordet "vacker" och "bra lynne".

"Vacker" kan ju innefatta väldigt mycket. Det beror ju helt på vad man har för bakgrund. Jag tycker t ex att en islandshästs överlinje med ett långt lätt sluttande och välmusklat kors och svansfästet på rätta stället är vackert och upplever många halvblods överlinje som mindre vackert om man säger så. Halvblodsintresserade som haft halvblodens överlinjer omkring sig tycker säkert att en sådan överlinje som jag nämner ser konstig ut. Därför är det inte bra att ha avelsriktlinjer som använder sig av ett ord som "vacker" utan att mycket klart definiera vad "vacker" är.

"Bra lynne" är också ett begrepp som kräver referenspunkter. För mig är en häst med bra lynne en häst som inte har för mycket flyktinstinkt, är uppmärksam, intelligent och har en naturlig vilja att röra på sig och samarbeta.

Ett bra lynne på en uppfödning är resultatet av ston med bra lynne, strävan efter att välja hingst med bra lynne och sedan rätt hantering.
Efter snart fyrtio års uppfödning så vet jag av erfarenhet att temperamentet på fölen kan skilja sig betydligt efter olika hingstar där stoet är densamma. Medan de många gånger inte skiljer sig särskilt mycket med samma hingst som far.

Två föräldrar med mycket flyktinstinkt är ju inte så lämpligt att kombinera. Mycket flyktinstikt har man inte någon nytta av varken på tävlingsbanor eller daglig dags.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0